Hva er mindful eating?

Mindful eating kan oversettes til bevisst spising. Den enkleste måten å forklare bevisst spising på er å først si noe om hva det motsatte er, nemlig ubevisst spising. Det er det vi gjerne gjør når vi slitne etter en hektisk dag på jobb, slenger oss ned på sofaen med chips og sjokolade foran tv, og ikke kommer til bevissthet før vi merker at posen og godteskålen er tom.

De fleste kan kjenne seg igjen i dette, fordi dette er en velbrukt strategi for slitne og stressede kropper. Og det virker også! Vi blir mer avspente, rolige, døsige og slappere av karbohydrater, og tv fungerer som et godt distraksjonsmiddel og gjør at vi klarer å stenge vekk ubehaget vi kjenner inni oss. Det som er litt trist er at denne måten å regulere stress og følelser på kan føre med seg bieffekter, spesielt hvis strategien blir brukt hyppig.

Dessuten vil denne formen for distraksjonsspising medføre at en går glipp av all den tilfredstillelsen og gleden chips og sjokolade kan gi oss om vi spiser med bevissthet, for da blir det fest i munnen 🙂 Det forutsetter at vi er mentalt tilstede og oppmerksom på det som skjer i munnen da selvsagt, og ikke det skjer på skjermen foran oss.

Mindful eating er altså det å spise bevisst og oppmerksomt, med åpne sanser og kontakt inn i kroppen. Tenk deg at du tar inn synet av maten, fargene og formene. At du legger merke til konsistensen på maten i munnen din og hører knasingen når du knuser maten med tennene sine. At du fyller smaksløkene dine med syrlige, søte, krydrede, kremete og krispie biter med friske godsaker. Du legger merke til at maten fyller opp magesekken din og du stopper når du er passe oppfylt og behagelig mett. Og du føler deg tilfredsstilt, avslappet og rolig. Dette er mindful eating, en opplevelse du bør unne deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *